2013. január 7., hétfő

The Walking Dead

Napjaink egyik legsikeresebb sorozata a képregény alapú TWD, amelynek kezdete egészen 2003-ig visszanyúlik Robert Kirkman tollából, életre keltésükben pedig Tony Moore játszott szerepet. De nem csak hogy a televízióban arat osztatlan sikert a The Walking Dead, hanem kalandjáték is készült Sirvival Instinct címmel.


A kezdetek


A széria eredete az Image Comics-hoz köthető, mely képregények kiadásával foglalkozik. 1992-es alapításakor hét, magasan képzett illusztrátorral dolgozott, anélkül, hogy a szerzői jogokat eladták volna a megalkotott karaktereik esetén. A DC, a Marvel és a Dark Horse mellett az IC az Államok négy legnagyobb képregény kiadóinak egyike. Legismertebb képregényei közt szerepel Az Ivadék (Spawn), a Meggyőzhetetlen (Invincible), a The Walking Dead és a Witchblade and The Darkness.


Plot


Nem árulok el nagy titkot, ha nem is a képregénynek, de a sorozatnak nagy rajongója vagyok. Ha valaki a poszt-apokaliptikus cselekményben gazdag történetet akar látni, a túlélés törvényeit, és a mindennapi élet nehézségeit, az igen is leül, és élvezni fogja a történet szövevényes szálait, sőt, sok esetben még talán izgulni is kezd a karakterek életéért. De mindezek mellett ne feledjük el azt a tényt, hogy nem az a legfontosabb, hogy miként élik, vagy éppen nem élik túl a zombikkal telepakolt világot a hősök (mert van pár), hanem a legfontosabb tényezője talán az egész sorozatnak - képregénynek egyaránt -, hogy valójában milyen karakterfejlődésen mennek keresztül az élőholtakkal felvett harc közben a szereplők. Természetesen, mint minden könyv, avagy képregény adaptációban, itt is teljesen másként alakul a sorozat maga, de talán ez a legkisebb szálka a rajongók körében.
Maga a történet túlélők kis csoportjának túlélését meséli el egy katasztrófa következtében, aminek hatására a populáció irdatlan nagy százaléka nem csak hogy meghal, hanem zombivá váláson esik túl, ami megmaradt az alap síkon: harapás és sebfertőzés útján (amibe belepiszkálnak az élőholtak) terjed maga a kór. A történet nagy része Atlanta környékén és Észak-Georgia-ban játszódik, a "csoszogók" vagy éppen "harapók" elől menedéket keresők tekintetében. A cselekmény középpontjában a túlélés áll; a zombik elől való menekülés, illetve a csoport tagjai halálának feldogozása, de megjelennek még más túlélő csoportok is, akiknél a legfőbb döntő érv, hogy mennyire veszélyesek az eredeti csoport tagjaira. A főszereplője az egész történetnek az apokalipszis előtt még sheriff helyettesként dolgozó Rick Grimes, és minél többször találkoznak a gyilkos kórt magukban hordozó zombikkal, minden esetben dinamikus változásokon megy keresztül a maroknyi kis csoport megküzdve azzal, hogy sem kormány nincs, társadalmi pozicionálásról már nem is beszélve. Egyedül a túlélés törvénye játszik szerepet az életükben. S bár javarészt ismeretlenebb színészek gárdáját foglalkoztatja az AMC, az alakítások kifogástalanok.



Survival Instinct


Az Activision bejelntése alapján  megszerezte a cím jogait és a Terminal Reality csapatára bízta egy FPS - játékmenetet a játékkarakter szemszögéből ábrázoló lövöldözős játékok gyűjtőneve - játékelkészítését, mely a The Walking Dead: Survival Instinct címet viseli majd. A játék maga Daryl Dixon - Norman Reedus kapta a szerepét a sorozatban - és testvére, Merle vadászata köré épül, abból a célból, hogy visszajussanak a biztonságot jelentő Atlantába. A játékosok Daryl karakterét fogják tudni mozgatni, kikerülve a zombik kifejlett érzékszerveinek útjából, ám megválaszthatják a játékban, hogy felveszik-e a harcot a holtakkal, vagy éppen lopakodva, észrevétlenül folytatják útjukat. A zombik ugyanis rengetegen vannak, így szemtől szemben nincs is túl nagy esélyünk ellenük. Ráadásul a célunk a túlélés, így az osonás, a zajtalan jelenlét lesz a legfontosabb. Az élőhalottak pedig nem ostobák: nem csak a szemüket (már amelyiknek van) használják, hanem élesen is hallanak. Így ha rálépünk egy törött üvegdarabra, azonnal odavonszolják magukat.
Az Activision szerint Daryl számára egyik hely sem biztonságos Georgián való átjutása során sem, sem pedig abban az új világban, ahova eljutni készül.



A megtett út során a főszereplő a többi - képregényben és sorozatban megismert - karakterekkel fog majd találkozni, akik nem csak segítő, hanem ártó szándékkal is közeledhetnek főhősünkhöz. Különböző küldetésekre küldhetjük őket, ám megfelelő képesítés nélkül szinte biztos, hogy nem térnek vissza onnan.  Függetlenül attól, hogy ezen karakterek Daryllel milyen viszonyt ápolnak majd, magának a játékosnak kell meghoznia minden egyes döntését, amely befolyásolja a mozgatott ember lépéseit, amelynek célja nem más, mint az életben maradás. 

A játék a következő platformokon lesz elérhető:
  • Xbox 360
  • PlayStation 3
  • PC


[cikk forrása: The Walking Dead - Survival Instinct; 2012.12.26.]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése